The Main Building

Memories of Sunnyside

This website is dedicated to the history and memories of Sunnyside Royal Hospital, Scotland's oldest Asylum, which closed its doors for the final time in December 2011. The layout is based on the booklet "A Sunnyside Chronicle 1781-1981" Which was written by Principal Psychologist Dr A. S. Presly and produced to mark the hospital's bicentenery in 1981. Most of the text in the historical summary of the Asylum are extracts from Dr Presley's booklet, a full copy of which can be viewed in Montrose library.

 

The website designer would welcome any comments and contributions from visitors to add to the site, particularly any memories you may have of the hospital and its environment. Photographs will also be considered for inclusion on the site, but please be aware that we will be unable to add any photographs that include images of previous in-patients.

» Contact Webmaster

» Submit Photographs

The Susan Carnegie Centre

Although Sunnyside has now finally closed its doors, a new state of the art mental health facility has replaced it and will continue to provide care well into the 21st century. On the 2nd of November 2011, NHS Tayside Chairman Sandy Watson accepted the keys for the £20 million Susan Carnegie Centre from contractors Taycare. The new development is now operational, with patients and staff having transfered from Sunnyside following a comprehensive cleaning, equipping and inspection programme.

The Susan Carnegie Centre
Construction began on the new mental health facilities in the summer of 2010, and caters for 52 inpatients, including 25 General Adult Psychiatry beds and 27 Psychiatry of Old Age beds, as well as day services for older people. The Centre houses medical staff, occupational therapy, social therapy, older people’s psychology and the dementia liaison team, and includes a gym and a spirituality room. Following consultation with staff, service users and carers, the wards were named after Scottish trees: The Mulberry, Rowan and Willow Units. Each ward has one or two large internal courtyards to allow patients to spend time outdoors in a safe and secure environment.